WODOROWE TESTY ODDECHOWE – Co należy wiedzieć przed badaniem ?

Wykonanie testu opiera się na wykorzystaniu naturalnych procesów, jakie są zachodzą podczas trawienia. Powstający wówczas wodór wytwarzany jest przez bakterie w procesie fermentacji węglowodanów, która zachodzi w okrężnicy. Gaz ten przedostaje się następnie do krwi, a stamtąd do pęcherzyków płucnych. Stąd jest wydalany z organizmu.

U osób zdrowych stężenie wodoru w wydychanym powietrzu jest bardzo niskie. W przypadku, gdy trawienie węglowodanów nie przebiega prawidłowo, dochodzi do nadmiernej ich fermentacji w jelicie grubym. W efekcie tego wytwarzane są duże ilości wodoru, które następnie wydalane są wraz z wydychanym powietrzem.

Badanie polega na pobraniu próbek oddechowych od pacjenta. W tym celu wykorzystuje się specjalne urządzenie, które mierzy ilość wodoru w wydychanym powietrzu. Osoba badana wdycha powietrze, zatrzymuje je w płucach przez ok. 15 sekund, a następnie wykonuje energiczny wydech, wykorzystując do tego jednorazowy ustnik lub maskę analizatora.

 

OPIS WYKONANIA BADANIA

W zależności od rodzaju wodorowy test oddechowy trwa około 2-3 godzin (180 minut), podczas których pomiary przeprowadzane są co 15-20 minut. Materiałem do badania jest wydychane powietrze pozyskiwane przy pomocy jednorazowego ustnika.

Pierwsza próbka pobierana jest na czczo, następnie pacjent wypija jednorazowo roztwór zawierający odpowiednie węglowodany i  pobierane są kolejne próbki.

 

Koniecznym warunkiem do przeprowadzenia badania jest odpowiednie przygotowanie się.

PRZYGOTOWANIE DO BADANIA:

4 tygodnie przed badaniem:

– nie wykonywanie badań: kolonoskopii, illeoskopii

– niestosowanie antybiotyków

– zaprzestanie stosowania leków prokinetycznych (zwiększających motorykę przewodu pokarmowego)

2 tygodnie przed badaniem:

– zaprzestanie stosowania probiotyków, środków przeczyszczających, lewatywy

– jeśli w tym czasie wystąpiła biegunka infekcyjna, jest to przeciwwskazaniem do wykonania testu

1 tydzień przed badaniem:

– zaprzestanie stosowania środków przeciwgrzybicznych oraz ziół o działaniu bakteriobójczym

– unikanie przyjmowania suplementów diety z błonnikiem, fruktozą lub laktozą

24 godziny przed (48h przed u osób z zaparciami) badaniem unikać spożywania:

  • węglowodanów złożonych
  • soków owocowych, musów, brzoskwiń, moreli, bananów, winogron, gruszek, suszonych i kandyzowanych owoców oraz gum do żucia
  • soków jarzynowych oraz produktów wzdymających: kalafior, brokuły, brukselka, kapusta, por, cebula, kukurydza, fasola, groch, cieciorka, soczewica i soja.
  • Mleka, keczupu, majonezu

można jeść:

  • gotowane lub pieczone mięso (drób lub ryba przyprawiona wyłącznie solą i pieprzem), jaja, wędliny oraz ser twarogowy i jogurt naturalny, a także pieczywo jasne oraz ryż biały gotowany, rosół drobiowy lub wołowy.

Kolacja nie powinna zawierać  wędlin ,mięsa i białego pieczywa.
Od wieczora poprzedzającego badanie nie powinno się palić papierosów.

12 godzin przed badaniem należy pozostać na czczo.

W dniu badania:

  • Należy umyć zęby w domu pastą niezawierającą ksylitolu
  • Ograniczyć wysiłek fizyczny
  • Nie żuć gumy
  • Nie palić papierosów

Przed badaniem należy wypłukać usta.