WODOROWE TESTY ODDECHOWE – Co należy wiedzieć przed badaniem ?
Wykonanie testu opiera się na wykorzystaniu naturalnych procesów, jakie są zachodzą podczas trawienia. Powstający wówczas wodór wytwarzany jest przez bakterie w procesie fermentacji węglowodanów, która zachodzi w okrężnicy. Gaz ten przedostaje się następnie do krwi, a stamtąd do pęcherzyków płucnych. Stąd jest wydalany z organizmu.
U osób zdrowych stężenie wodoru w wydychanym powietrzu jest bardzo niskie. W przypadku, gdy trawienie węglowodanów nie przebiega prawidłowo, dochodzi do nadmiernej ich fermentacji w jelicie grubym. W efekcie tego wytwarzane są duże ilości wodoru, które następnie wydalane są wraz z wydychanym powietrzem.
Badanie polega na pobraniu próbek oddechowych od pacjenta. W tym celu wykorzystuje się specjalne urządzenie, które mierzy ilość wodoru w wydychanym powietrzu. Osoba badana wdycha powietrze, zatrzymuje je w płucach przez ok. 15 sekund, a następnie wykonuje energiczny wydech, wykorzystując do tego jednorazowy ustnik lub maskę analizatora.
OPIS WYKONANIA BADANIA
W zależności od rodzaju wodorowy test oddechowy trwa około 2-3 godzin (180 minut), podczas których pomiary przeprowadzane są co 15-20 minut. Materiałem do badania jest wydychane powietrze pozyskiwane przy pomocy jednorazowego ustnika.
Pierwsza próbka pobierana jest na czczo, następnie pacjent wypija jednorazowo roztwór zawierający odpowiednie węglowodany i pobierane są kolejne próbki.
Koniecznym warunkiem do przeprowadzenia badania jest odpowiednie przygotowanie się.
PRZYGOTOWANIE DO BADANIA:
4 tygodnie przed badaniem:
– nie wykonywanie badań: kolonoskopii, illeoskopii
– niestosowanie antybiotyków
– zaprzestanie stosowania leków prokinetycznych (zwiększających motorykę przewodu pokarmowego)
2 tygodnie przed badaniem:
– zaprzestanie stosowania probiotyków, środków przeczyszczających, lewatywy
– jeśli w tym czasie wystąpiła biegunka infekcyjna, jest to przeciwwskazaniem do wykonania testu
1 tydzień przed badaniem:
– zaprzestanie stosowania środków przeciwgrzybicznych oraz ziół o działaniu bakteriobójczym
– unikanie przyjmowania suplementów diety z błonnikiem, fruktozą lub laktozą
24 godziny przed (48h przed u osób z zaparciami) badaniem unikać spożywania:
- węglowodanów złożonych
- soków owocowych, musów, brzoskwiń, moreli, bananów, winogron, gruszek, suszonych i kandyzowanych owoców oraz gum do żucia
- soków jarzynowych oraz produktów wzdymających: kalafior, brokuły, brukselka, kapusta, por, cebula, kukurydza, fasola, groch, cieciorka, soczewica i soja.
- Mleka, keczupu, majonezu
można jeść:
- gotowane lub pieczone mięso (drób lub ryba przyprawiona wyłącznie solą i pieprzem), jaja, wędliny oraz ser twarogowy i jogurt naturalny, a także pieczywo jasne oraz ryż biały gotowany, rosół drobiowy lub wołowy.
Kolacja nie powinna zawierać wędlin ,mięsa i białego pieczywa.
Od wieczora poprzedzającego badanie nie powinno się palić papierosów.
12 godzin przed badaniem należy pozostać na czczo.
W dniu badania:
- Należy umyć zęby w domu pastą niezawierającą ksylitolu
- Ograniczyć wysiłek fizyczny
- Nie żuć gumy
- Nie palić papierosów
Przed badaniem należy wypłukać usta.